طرز تهیه سمبوسه گوشت اصل هندی در روز جهانی سمبوسه
«سمبوسه» در اصطلاح عامیانه و «سنبوسه» در فرهنگ لغات مختلف نام غذایی به قدمت تاریخ است. در تاریخ بیهقی آمده است: «:… ندیمان را بخواند و امیر، شراب و مطربان خواست و این اعیان را به شراب بازگرفت و طبقهای نواله و سنبوسه روان شد». این غذای تند و تیز و ساده در کشورهای مختلف از سرزمینهای آفریقا گرفته تا شبه قاره هند، خاورمیانه و البته ایران دستور پختهای مختلفی دارد که البته در مجموع فرق چندانی با هم ندارند. روز ۵ سپتامبر (۱۴ شهریور) هر سال روز جهانی سمبوسه است.
مواد لازم برای تهیه ۱۸ عدد سمبوسه گوشت
گوشت چرخکرده و سیبزمینی دو عضو اصلی سمبوسه هستند. به جای گوشت قرمز میتوانید از گوشت مرغ یا بوقلمون هم استفاده کنید. اما اگر گیاهخوار هستید یا به گوشت علاقه ندارید میتوانید گوشت را از مواد مورد نیاز برای تهیه سمبوسه حذف کنید، و البته هندیها که خودشان را صاحب اصلی سمبوسه میدانند به ندرت برای تهیه سمبوسه به ندرت از گوشت استفاده میکنند. سمبوسه بدون گوشت هم بسیار لذیذ و خوشطعم است.
سیبزمینی بزرگ: ۲ عدد پخته شده و خرد شده
نخود فرنگی: ۱ فنجان
روغن مایع: ۲ قاشق غذاخوری
دانه زیره سبز: ½ قاشق چایخوری
برگ بو: ۱ برگ خشک شده و ریز خرد شده
پیاز بزرگ: ۲ عدد ریز خرد شده
گوشت چرخکرده گوساله: ۹۰۰ گرم
سیر: ۲ حبه رنده شده
زنجفیل: ۱ قاشق غذاخوری رنده شده
نمک: ۱و ½ قاشق چایخوری
پودر زیره سبز: یک قاشق چایخوری
پودر گشنیز: یک قاشق چایخوری
زردچوبه: ۱ قاشق چایخوری
پودر فلفل قرمز تند: ۱ قاشق چایخوری
دارچین: ½ قاشق چایخوری
پودر هل: ½ قاشق چایخوری
فلفل سبز تند: ۲ قاشق غذاخوری ریز خرد شده
پودر فلفل سیاه: ½ چایخوری
خمیر فیلو یا یوفکا: ۱ بسته
طرز تهیه سمبوسه
در یک قابلمه متوسط مقداری آب و نمک را جوش بیاورید. سیبزمینیها را خوب بپزید تا نرم و مغز پخت شوند. سیبزمینیهای پخته شده را ریز خرد کنید یا رنده کنید و کنار بگذارید.
در یک ماهیتابه متوسط روغن را داغ کنید و دانههای زیره سبز و برگ بو را کمی روی حرارت ملایم تفت دهید. حالا پیاز را اضافه کنید و کمی تفت دهید تا پیازها سبک و طلایی شوند. گوشت چرخکرده را اضافه کنید و حدود ۵ دقیقه سرخ کنید. وقتی که رنگ گوشت قهوهای شد سیر رنده شده و زنجفیل ریز خرده شده را اضافه کنید. حالا نوبت اضافه کردن فلفل سیاه، نمک، پودر زیره سبز، پودر گشنیز، زردچوبه، پودر فلفل قرمز، دارچین و پودر هل است. سیبزمینیهای پخته را به مواد فوق اضافه کنید. بعد از اینکه تمام مواد خوب با هم مخلوط و پخته شدند شعله گاز را خاموش کنید و ماهیتابه را کنار بگذارید تا سرد شود ،سپس فلفل سبز تند خرد شده را به مواد اضافه کنید.
حالا نوبت پیچیدن سمبوسههاست. در هر یک عدد خمیر فیلو یک قاشق از مایه گوشت و سیبزمینی بگذارید و به صورت مثلثی تا بزنید. با دست کمی خمیر پر شده را فشار بدهید تا مواد داخل آن خوب به هم بچسبند و منسجم شوند.
در یک ماهیتابه بزرگ و گود مقداری روغن را داغ کنید. مقدار روغن باید به حدی باشد که سمبوسه در آن غوطهور شود. میزان داغی روغن هم مهم است. اگر روغن زیاد داغ نشود سمبوسهها روغن زیادی به خود جذب میکنند و چرب میشوند. پس روغن را خوب داغ کنید و سمبوسهها را با احتیاط در روغن بریزید. سه دقیقه برای سرخ شده سمبوسه کافی است. رنگ سمبوسه که طلایی شد با احتیاط آن را از ماهیتابه خارج کنید و روی دستمال حولهای یا ستمال کاغذی بگذارید تا روغن اضافی گرفته شود. سمبوسه را باید داغ سرو کنید.
نکته
*طرز تهیه سمبوسه هندی به همین ترتیبی است که برای شما دستور پختش را توضیح دادیم اما برای تهیه سمبوسه از انواع پنیر، ژامبون، سوسیس و حتی سویا هم میتوانید استفاده کنید.
*برای تهیه سمبوسه از نان لواش هم میتوانید استفاده کنید اما مسئله اینجاست که درست کردن این پیش غذای خوشمزه با نان یوفکا یا فیلو باعث میشود که روغن کمتری به خود بگیرد و سریعتر سرخ شود.
*اگر میخواهید سمبوسه پیتزایی درست کنید، وقتی یک قاشق مایه گوشت و سیبزمینی روی نان ریختید مقداری پنیر پیتزا روی آن بپاشید.
*بخش اصلی طعم این پیش غذای فینگرفودی خوشمزه به خاطر ادویههای خاصی است که در تهیه آن استفاده میشود. ادویههای مخصوص سمبوسه را میتوانید از عطاری تهیه کنید.
اگر شما هم اهل درست کردن سمبوسه در منزل هستید و نکته، ادویه یا فن آشپزی خاصی را برای خوشمزهتر شدن آن به کار میبرید، خوشحال میشویم تجربیات خود را با مجله افق کوروش در بخش نظرات همین نوشته به اشتراک بگذارید.